Skip to main content

NHG-Richtlijn: kwaliteitsstandaard ontwikkelen vanuit patiëntenperspectief

Selecteren van modules voor herziening

Het is het vaak noodzakelijk om de modules te prioriteren, omdat middelen en menskracht beperkt zijn.

Selecteren van de aanpassingen bij het NHG

Bij het NHG wordt er in de werkgroep bepaald welk gedeelte van de richtlijnen of uitgangsvragen worden aangepast. Na het publiceren van een mulitdiciplinaire richtlijn kan dit ook gevolgen hebben voor een richtlijn van de huisartsenzorg die daarop een kleine wijzing heeft. 

Aandachtspunten voor de patiëntenvertegenwoordiger

Ga proactief na of er nieuwe inzichten en knelpunten zijn die herziening van één of meerdere modules noodzakelijk maken. Dit kan bijvoorbeeld door met een vaste frequentie (bijvoorbeeld 1x per jaar) inzichten en knelpunten bij je achterban te verzamelen. Ook commentaar vanuit je achterban op de eerdere richtlijn kan een aanleiding zijn voor herziening.

Wil je dat een bepaald gedeelte van de richtlijn wordt herzien? Maak dit kenbaar bij de voorzitter en/of procesbegeleider van de werkgroep of de organisatie die initiatiefnemer is van de richtlijn.

  • Onderbouw je wensen voor herziening van dit gedeelte op basis van redenen voor herziening. Een goede onderbouwing in de werkgroep draagt bij aan de kans dat de richtlijn ontwikkeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een achterbanraadpleging.
  • Ga na of er een nieuwe achterbanraadpleging nodig is, en houdt deze zo nodig.
  • Bepaal aan welke uitgangsvragen je deelneemt en wat de meest relevante onderwerpen zijn vanuit het patiëntenperspectief.
  • Kijk na de betrokkenheid bij een multidisiplinaire richtlijn of dit gevolgen heeft voor de zorg bij andere zorgverleners en de daar geldende richtlijnen. Wellicht is het nodig aanvullende knelpunten specifiek voor de huisartsenzorg op te halen bij de achterban. 
TIP!

Bepaal als patiëntenorganisatie welke modules voor jou prioriteit hebben en deel deze binnen de werkgroep.

Hulpmiddelen