Skip to main content

MSZ-Richtlijn: kwaliteitsstandaard ontwikkelen vanuit patiëntenperspectief

Onder kwaliteitsstandaarden vallen zowel richtlijnen, standaarden als leidraden. Voor de leesbaarheid gebruiken we in deze tool de term richtlijnen.

Er zijn verschillende manieren om een richtlijn te ontwikkelen en goed te keuren. Dat gaat in de [geestelijke gezondheidszorg = Dit is gezondheidszorg die zich richt op het voorkomen en behandelen van psychische aandoeningen, zoals depressie, angst, ADHD, autisme en persoonlijkheidsstoornissen.] (GGZ) en de huisartsenzorg (Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)) bijvoorbeeld anders dan in de jeugdzorg of de ziekenhuiszorg (Medisch Specialistische Zorg (MSZ)). Alle werkwijzen zijn veelal gebaseerd op de [AQUA-leidraad = De AQUA-Leidraad beschrijft aandachtspunten en overwegingen voor de ontwikkeling, herziening en implementatie van kwaliteitsstandaarden. De AQUA-leidraad geeft handvatten voor de wijze waarop kwaliteitsstandaarden idealiter tot stand komen en hun weg vinden in de praktijk. Ook geeft de leidraad aan welke producten een goede kwaliteitsstandaard compleet maken, zoals bijbehorende meetinstrumenten (indicatoren) en patiënteninformatie. De leidraad kan gebruikt worden ter ondersteuning van de ontwikkeling van een kwaliteitsstandaard. De leidraad is ontwikkeld door een advies- en expertgroep Kwaliteitsstandaarden (AQUA-Leidraad (voorheen Leidraad voor kwaliteitsstandaarden) | Zorginzicht).]. In dit deel van de tool wordt de werkwijze van de richtlijnontwikkeling bij de MSZ besproken. Elk hoofdstuk begint met algemene informatie over richtlijnontwikkeling vanuit het patiëntenperspectief en de AQUA-leidraad. Daarna volgt specifieke informatie over hoe het bij de MSZ gaat en specifieke informatie voor jou als patiëntenvertegenwoordiger of voor patiëntenorganisaties.

Deze tool beschrijft de verschillende fases bij de ontwikkeling van een richtlijn:

  • Introductie
  • Voorbereidingsfase
  • Ontwikkelfase
  • Afrondingsfase

In 2023 is de oorspronkelijke tool (KIDZ-tool) verrijkt met informatie over de ontwikkeling van NHG-richtlijnen, filmpjes en animaties en en is de tool interactiever vormgegeven. Ook heeft de tool een nieuwe naam gekregen: Richtlijnentool: ontwikkelen vanuit het patiëntenperspectief. De tool is aangepast door Patiëntenfederatie Nederland (PFN) in samenwerking met Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Federatie Medisch Specialisten (FMS), Stichting Kind&Ziekenhuis, Patiëntenkoepel voor zeldzame en genetische aandoeningen (VSOP), Spierziekten Nederland, Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK).