Skip to main content

MSZ-Richtlijn: kwaliteitsstandaard ontwikkelen vanuit patiëntenperspectief

Commentaarronde

De organisaties die aan de richtlijn hebben meegewerkt geven commentaar. Ze toetsen de richtlijn op inhoud en toepasbaarheid. De duur van de commentaarfase verschilt voor per richtlijn, zoals (4-6weken) voor gedeeltelijke herzieningen en regulier onderhoud (2-3maanden). Ze kunnen discussiepunten, nuanceringen of voorstellen vanuit de ervaren praktijk inbrengen. Commentaar geven kan tijdens een [invitational conference = Bijeenkomst voor genodigden.], via een landelijke openbare bijeenkomst, via vragenlijstonderzoek of door een praktijktest met een concept van de richtlijn. Organisaties die ook bij de knelpuntenanalyse betrokken waren, worden in ieder geval gevraagd om commentaar te geven.

De werkgroepleden bespreken het commentaar en beslissen hoe ze het verwerken in de richtlijn. Soms wordt een aanbeveling aangescherpt, soms juist genuanceerd. Nieuwe wetenschappelijke literatuur kan niet worden toegevoegd.

Commentaarronde bij de MSZ

De organisaties die aan de richtlijn hebben meegewerkt geven commentaar. Ze toetsen de richtlijn op inhoud en toepasbaarheid. De duur van de commentaarfase verschilt bij de MSZ voor modulair (4-6weken) en regulier onderhoud (2-3maanden). Ze kunnen discussiepunten, nuanceringen of voorstellen vanuit de ervaren praktijk inbrengen. Na de commentaarronde bespreken de werkgroepleden het commentaar en beslissen hoe ze het verwerken in de richtlijn. Soms wordt een aanbeveling aangescherpt, soms juist genuanceerd. Nieuwe wetenschappelijke literatuur kan niet worden toegevoegd.

Raadplegen deskundigen en toekomstige gebruikers

Het is gebruikelijk om een conceptrichtlijn op de websites van deelnemende organisaties te plaatsen, waarbij alle betrokkenen gevraagd wordt om commentaar te geven op het concept. De commentaarronde duurt bij voorkeur niet langer dan drie maanden. De methode van de commentaarronde en die van het verwerken van het commentaar staan in de richtlijn beschreven. De partijen die commentaar gegeven hebben, worden geïnformeerd over hoe hun commentaar is verwerkt in de definitieve tekst van de richtlijn.

Richtlijnbijeenkomst

Een richtlijnbijeenkomst is een bijeenkomst van een hele of halve dag waarbij alle leden van de organisaties die betrokken waren bij het opstellen van de richtlijn worden uitgenodigd. De op- en aanmerkingen en de schriftelijke reacties worden besproken en worden verwerkt in de definitieve versie van de richtlijn, die wordt vastgesteld door de werkgroep. Het bijzondere van zo’n bijeenkomst is dat er een discussie kan worden gevoerd met alle bij het onderwerp betrokken specialismen. De organisatie van een richtlijnbijeenkomst ligt meestal bij het kennisinstituut.

Aandachtspunten voor de patiëntenvertegenwoordiger 

De patiëntenorganisatie kan de richtlijn voorleggen aan een brede groep gebruikers en   toetsen of de aanbevelingen passend en volledig zijn. Dit kan ook een adviesgroep van ervaringsdeskundigen zijn. Zo kan je toetsen of de aanbevelingen passend en volledig zijn. Bepaal of de teksten wel of niet goedgekeurd kunnen worden, na de commentaren van jouw achterban. Als er zaken over het hoofd zijn gezien, kun je die nu nog aan de werkgroep voorleggen.  Let op de tijd hiervoor is beperkt.

Als er meerdere patiëntenorganisaties betrokken zijn bij de richtlijn, is het verstandig de commentaren te delen en te bespreken met elkaar. Zo krijgt de werkgroep vanuit het patiëntenperspectief niet verschillende opmerkingen.

Bij belangrijke wijzigingen in de richtlijn: update de patiënteninformatie in overleg met de werkgroep. Als deze informatie nog niet digitaal is, probeer dan te digitaliseren. Hierdoor kun je de volgende keer de teksten makkelijker wijzigen.

TIP!

Werk je met meerdere patiëntenorganisaties aan de richtlijn, stem de commentaren dan met elkaar af.

Hulpmiddelen