Skip to main content

MSZ-Richtlijn: kwaliteitsstandaard ontwikkelen vanuit patiëntenperspectief

Selecteren van modules voor herziening

Het is het vaak noodzakelijk om de modules te prioriteren, omdat middelen en menskracht beperkt zijn.

Selecteren van modules voor herziening bij MSZ

Bij MSZ kan het herzien van modules of onderdelen van een richtlijn in regulier onderhoud en modulair onderhoud plaatsvinden.

Regulier onderhoud

De organisatie die het initiatief heeft genomen voor de oorspronkelijke richtlijn stelt vaak prioriteiten welke modules herzien of toegevoegd moeten worden. Dit gebeurt in samenspraak met betrokken partijen, waaronder patiëntenorganisaties. De verantwoordelijke partij kan per module verschillen. Als er voldoende budget en mankracht beschikbaar is, kan worden gestart met herziening van de module(s). In de werkgroep wordt afgesproken welke modules worden herzien.

Modulair onderhoud

In modulair onderhoud geeft de cluster werkgroep in de eerste twee maanden van de cyclus de prioriteiten aan. Ook als expertgroeplid mag je mee stemmen met de prioritering.

Prioriteringstool

Er is een prioriteringstool ontwikkeld, om te helpen bij de keuze. Deze weegt op een aantal criteria welke modules er herzien moeten worden. Het is een afspiegeling van de mening van de stemgroep. Dit betekent niet per se dat er akkoord over het resultaat hoeft te zijn. De deelnemers stemmen op dezelfde lijst van modules en kennen een prioriteitsscore toe:

  • 0 = géén prioriteit voor een update
  • 1 = laagst mogelijke prioriteit voor een update
  • 5 = hoogst mogelijke prioriteit voor een update

Zowel de stuurgroep als de expertgroep mag op modules stemmen. De stuurgroep neemt bij de definitieve keuze deze stemming mee. Bij het Kennisinstituut wordt deze prioriteringstool ook ingezet.

Aandachtspunten voor de patiëntenvertegenwoordiger

Ga proactief na of er nieuwe inzichten en knelpunten zijn die herziening van één of meerdere modules noodzakelijk maken. Dit kan bijvoorbeeld door met een vaste frequentie (bijvoorbeeld 1x per jaar) inzichten en knelpunten bij je achterban te verzamelen. Ook commentaar vanuit je achterban op de eerdere richtlijn kan een aanleiding zijn voor herziening.

Wil je dat een bepaald gedeelte van de richtlijn wordt herzien? Maak dit kenbaar bij de voorzitter en/of procesbegeleider van de werkgroep of de organisatie die initiatiefnemer is van de richtlijn.

  • Onderbouw je wensen voor herziening van dit gedeelte op basis van redenen voor herziening. Een goede onderbouwing in de werkgroep draagt bij aan de kans dat de richtlijn ontwikkeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van een achterbanraadpleging.
  • Ga na of er een nieuwe achterbanraadpleging nodig is, en houdt deze zo nodig.
  • Bepaal aan welke uitgangsvragen je deelneemt en wat de meest relevante onderwerpen zijn vanuit patiëntenperspectief.
  • Voor modulair onderhoud in de clusterorganisatie is het belangrijk niet alleen in de expertisegroep betrokken te zijn, maar ook om betrokken te zijn bij de prioriteringsfase, die vanuit de stuurgroep georganiseerd wordt.
TIP!

Bepaal als patiëntenorganisatie welke modules voor jou prioriteit hebben en deel deze binnen de werkgroep.

Hulpmiddelen

Video over modulair onderhoud bij richtlijnen van de Federatie Medisch Specialisten.