Skip to main content

MSZ-Richtlijn: kwaliteitsstandaard ontwikkelen vanuit patiëntenperspectief

Budgetimpactanalyse

Aanbevelingen kunnen kosteneffectief zijn, maar toch grote consequenties hebben voor de budgetten van ziekenhuizen, de macrokosten voor de zorg (bijvoorbeeld nieuwe dure geneesmiddelen) en de verdeling van budgetten en capaciteit tussen vakgroepen binnen het ziekenhuis.

De kosten van een budgetimpactanalyse zijn meestal hoog. Deze kosten komen op het budget voor richtlijnontwikkeling. Het is daarom belangrijk zorgvuldig te bekijken wanneer een budgetimpactanalyse meerwaarde heeft.

Situaties waarin een budgetimpactanalyse bruikbare informatie kan opleveren:

  • Niet-vergoede zorg
  • Verwachte toename van kosten in de zorg, bijvoorbeeld door:
    • dure medicatie
    • dure technieken
    • uitbreiding indicatiestelling
    • specifieke randvoorwaarden voor organisatie van zorg die extra middelen vergen (formatie-eisen)
  • Verwachte verschuiving tussen sectoren (ziekenhuiszorg - eerstelijnszorg)
  • Verwachte verschuivingen tussen specialismen binnen een organisatie, bijvoorbeeld een ziekenhuis
  • Verwachte verschuivingen in de inzet in middelen (personeel/materieel) die niet op korte termijn te herplaatsen zijn binnen een organisatie (gespecialiseerd personeel, specifieke apparatuur)

Een budgetimpactanalyse wordt uitgevoerd door (financieel) experts. Een goede toelichting voor de juiste uitleg van gegevens is belangrijk. Een onjuiste uitleg kan een verkeerde indruk wekken en de implementatie juist in de weg staan. Als er een aanzienlijke impact voor organisaties wordt verwacht, wordt een apart overleg ingericht voor het bepalen van de haalbaarheid van de aanbevelingen. In dit overleg kan een budgetimpactanalyse ingezet worden. Daarbij worden vaak een aantal aanbevelingen uit de richtlijn doorberekend. In het kader van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) moeten richtlijnen met substantiële gevolgen voor Budgettair Kader Zorg (BKZ), worden getoetst door het Zorginstituut.

Aandachtspunten voor de patiëntenvertegenwoordiger

Denk mee over welke aandachtspunten meegenomen moeten worden in de budgetimpactanalyse. Houd vanuit patiëntenperspectief bijvoorbeeld rekening met reisafstand, keuzevrijheid en vergoeding vanuit het basispakket. En neem dit mee in het implementatieplan, adviezen voor implementatie en de patiënteninformatie.

Hulpmiddelen