Skip to main content

MSZ-Richtlijn: kwaliteitsstandaard ontwikkelen vanuit patiëntenperspectief

Bespreken commentaren in de werkgroep

In de laatste werkgroep vergadering worden alle commentaren besproken. De werkgroep bespreekt of het nodig is om binnengekomen commentaar te verwerken tot bijstelling of aanvulling van de conceptrichtlijn. Daarna wordt de richtlijn aangepast. De wetenschappelijk medewerker documenteert hoe de binnengekomen commentaren zijn verwerkt. Alle partijen die commentaar hebben geleverd op de richtlijn krijgen schriftelijk bericht van de manier waarop hun opmerkingen zijn verwerkt. Dan gaat de richtlijn nog één keer naar alle betrokken partijen, voor autorisatie of accordering. Daarmee laat de patiëntenorganisatie zien dat ze de richtlijn ondersteunt. En dat ze haar achterban over de aanbevelingen van de nieuwe richtlijn gaat informeren. Als dit nog niet eerder besproken is geweest, is het ook belangrijk om in deze vergadering te kijken naar de implementatie en de ontwikkeling van patiënteninformatie en hulpmiddelen.

Aandachtspunten voor de patiëntenvertegenwoordiger

Bekijk de wijzigingen of Bekijk de wijzigingen of toevoegingen vanuit de commentaren van andere partijen en bepaal je je hier in kan vinden of dat commentaar van je achterban gewenst is. Bepaal of de teksten wel of niet goedgekeurd kunnen worden.

Zijn er situaties waarbij de patiëntenorganisatie of patiëntenvertegenwoordiger het oneens is over hoe het commentaar wordt verwerkt, laat dit dan weten aan de Patiëntenfederatie. Bij medisch specialistische richtlijnen kun je ook terecht bij de Federatie Medisch Specialisten

Bespreek hoe de implementatie en evaluatie van de aangepaste aanbevelingen getoetst worden in de praktijk.

  • Informeer je achterban over belangrijke wijzigingen in de aanbevelingen.
  • Bij belangrijke wijzigingen in de richtlijn: update de patiënteninformatie in overleg met de werkgroep. Als deze informatie nog niet digitaal is, probeer dan te digitaliseren. Hierdoor kun je de volgende keer de teksten makkelijker wijzigen
  • Bij belangrijke wijzigingen in de richtlijn: update de patiënteninformatie in overleg met de werkgroep. Als deze informatie nog niet digitaal is, probeer dan te digitaliseren. Hierdoor kun je de volgende keer de teksten makkelijker wijzigen.
TIP!

Controleer niet alleen of jouw patiëntenorganisatie zich kan vinden in de beantwoording van jouw commentaren maar ook in de acceptatie van commentaren van de andere stakeholders.

Hulpmiddelen