Skip to main content

MSZ-Richtlijn: kwaliteitsstandaard ontwikkelen vanuit patiëntenperspectief

Afspraken over patiëntenperspectief bij richtlijnontwikkeling

Afspraken over de rol en rechten van de patiëntvertegenwoordiger

Als jouw patiëntenorganisatie besluit om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een richtlijn, bespreek dan vooraf goed de rol van de patiëntvertegenwoordiger. Jij bent de persoon om de patiëntenmening in te brengen. Het is daarom ook belangrijk dat jouw bijdrage beperkt blijft tot het inbrengen van het patiëntenperspectief.
Het bestuderen van wetenschappelijke literatuur of het schrijven van teksten voor de richtlijn is over het algemeen niet de taak van de patiëntenvertegenwoordiger (ook niet als je een onderzoeksachtergrond hebt of een universitaire studie hebt gedaan). Zorg dat je de rollen goed bespreekt en bij voorkeur vastlegt. Bespreek wat jouw rechten zijn tijdens het ontwikkelproces. Moet er bijvoorbeeld overeenstemming zijn tussen alle werkgroepleden?

Het is goed om je te realiseren dat jouw inbreng serieus genomen moet worden. Richtlijnen moeten, volgens het toetsingskader van het Zorginstituut Nederland, [tripartiet = Kwaliteitsstandaarden moeten volgens het toetsingskader van het Zorginstituut Nederland tripartiet ontwikkeld en aangeboden worden. Dit betekent dat (1) (koepels van) zorgaanbieders/zorgverleners, (2) zorggebruikers/patiënten en (3) zorgverzekeraars betrokken moeten worden bij het proces, en dat het product gezamenlijk aangeboden dient te worden.] ontwikkeld en aangeboden worden. Dit betekent dat (koepels van) zorgaanbieders/zorgverleners, zorggebruikers/patiënten en zorgverzekeraars betrokken moeten zijn bij het proces.

TIP!

Het is aan te raden om als patiëntenorganisatie gesprekken te organiseren met potentiële patiëntenvertegenwoordigers. De juiste persoon op de juiste plek is belangrijk.

Hulpmiddelen
Handreiking betrekken relevante partijen bij ontwikkeling van kwaliteitsinstrumenten van Zorginstituut Nederland

In deze Handreiking beschrijf Zorginstituut Nederland welke partijen relevant zijn te betrekken bij de ontwikkeling van richtlijnen.